Ciciport
150TL ve üzeri tüm alışverişlerinizde KARGO BEDAVA  +908503465525

Bebekler Emerken Neden Ağlar

Aylardır beklediğiniz bebeğinizi sonunda kucağınıza aldınız ve aranızdaki ilk bağı kurarak, onu emzirmeye başladınız. Her insan nasıl aynı değilse, her bebek de aynı değildir. Bebeğiniz emmek istemeyebilir veya emerken ağlayabilir. Bebekler emerken neden ağlar ve yeni bebek sahibi olmuş annelerin, bu süreçte nasıl davranması gerekir gibi konuları, yazımızın devamında inceleyeceğiz.

Bebeğim Neden Emmiyor?

Öncelikle, yeni doğum yapmış olmanız sebebiyle halen hormonlarınızın çok hassas olduğunu hatırlatalım. Bu nedenle, kesinlikle endişe duymamalı ve rahat olmaya çalışmalısınız. Yeni anne olan kişilerin yapacağı stres, bir süre sonra sütlerinin azalmasına sebep olabilmektedir.

Bebeğiniz çok aç olmasına rağmen emmiyor olabilir. Bazen de emiyor fakat çok zayıf emdiği için doyamıyor olabilir. Bu nedenle bebeğiniz, bir süre sonra bu durumdan rahatsız olur ve ağlamaya başlar. Ağlamasının ilk sebebi, tabii ki aç olmasıdır. Bebeğinizin sizi emmiyor olmasında, öncelikle hiçbir suçunuz olmadığının farkında olun. Bu durum sebebiyle kendinizi suçlayarak, sadece kendinize değil bebeğinize de haksızlık yapmış olursunuz.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Yenidoğan bebeklerin, en güçlü organlarından birisi burunlarıdır. Öyle ki, normal insanlara göre dahi çok sert bir burun duvarları bulunur. Burunlarının bu şekilde tasarlanmış olmasının sebebi, özellikle emerken burun deliklerinin kapanmasının engellenmesidir. Bu sayede bebek, ağzında meme varken dahi rahatlıkla emebilir.

Burnu tıkanık olan bebekler ise doğal olarak oksijensiz kalır ve hemen memeden ayrılarak, ağzı ile nefes almaya çalışır. Bu, onun için alışageldik bir durum değildir ve ağlamaya başlar. Burun tıkanıklığını açmak için aspiratör kullanmak yerine doktorunuzun reçete edeceği bir oksijenli su kullanınız.

Bebeklerde Pamukçuk Çıkması

Yenidoğan bebeklerde çok rastlanan rahatsızlıklardan birisi de ağızlarında çıkan mantar enfeksiyonudur. Çocuk doktorunuz, rutin muayenelerde bu durumu özellikle kontrol edecektir. Bebeğinizin yanaklarının iç tarafında, beyaz renkte lekeler bulunuyorsa, pamukçuk rahatsızlığı mevcut demektir. Bu lekeler, bebeğinize acı verir ve emmesini zorlaştırır. Mutlaka hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir, bu sayede bebeğin kilo kaybının da önüne geçilmiş olur. Tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Yanlış Emzirme Pozisyonu

Siz nasıl yemek yerken, rahat bir oturma pozisyonuna ihtiyaç duyuyorsanız, bebekler de aynı şekilde emerken rahat olmak isterler. Annenin, bebeğini vücuduna paralel olarak tutması ve başını kolunun yumuşak kısmı ile desteklemesi gerekir. Çok zayıf anneler, bunun için emzirme yastıklarından da faydalanabilirler. Doğru emzirme pozisyonunu, sağlık ocaklarındaki veya hastanelerdeki yenidoğan hemşirelerinden öğrenebilirsiniz. Doğum yapıp, hastaneden ayrılmadan önce, mutlaka hemşirelerden emzirme pozisyonunu göstermelerini talep ediniz.

Emzirirken Nasıl Beslenmeliyiz?

Emzirirken tükettiğiniz gıdalar ile bebeğinizin emerken ağlaması arasında bir bağlantı olabilir. Bebeklerin tat alma duyguları, yetişkinlere göre 4-5 kat daha yüksektir. Eğer baharat yoğun ürünler tüketiyorsanız, sütünüzün tadı değişebilir. Aynı şekilde lahana ve karnabahar da ilk aylarda sütünüzün tadını değiştirir ve bebeğiniz bu farklı tattan tiksinebilir. Bu durumu, gıdaları tükettikten sonra öğrenmeniz durumunda sütünüzü boşaltarak, birkaç saat sonra yeniden deneyebilirsiniz.

Bu birkaç saatlik aralıkta ise bebeğinizin aç kalmamasına dikkat ediniz. 1 numaralı bebek mamaları, anne sütü yerine geçebilecek tek üründür. Eğer bebeğiniz yine emmeye devam etmiyorsa, sorunu başka yerde aramalısınız.

Emzirme Sürecinde Annenin Morali

Günümüz tıp dünyası, hastalıkların yarısından fazlasının stres sebebiyle başladığını düşünmektedir. Stres, insan vücudunun çalışma düzenini bozmakta ve özellikle hormon dengesini değiştirmektedir. Bir kadının en hassas olduğu dönemlerden birisi, doğumdan sonraki 40 gündür. Annenin, bu günlerde başına gelen elim bir hadise veya yaşanan olumsuzluklar, stres içerisine girmesine sebep olabilir.

Bebeğiniz doğduktan birkaç gün sonra, onun annesi olduğunuzu tamamen anlamış olur ve sizinle bir bağ kurar. Bakmayın öyle dünyadan bir haber gibi durduğuna, hisleri sizinkinden çok daha güçlüdür. Sizdeki bir moral bozukluğunu, isteksizliği veya stresi, anında anlayacaktır. Duyguları çok hassas olan bebeğiniz de, tıpkı sizin gibi stres içerisine girerek emmeyi kabul etmeyecek fakat açlığını da önleyemeyeceği için emerken ağlayacaktır.

Anne olmanın fedakarlık gerektirdiğini asla unutmayınız. Çok kötü günler dahi yaşıyor olsanız, bebeğiniz için tüm gerginlikleri bir kenara bırakarak olabildiğiniz mutlu olmaya çalışın. Dünyanın en güzel şeyi kucağınızda, bu zaten tek başına mutlu olmaya yetecek bir durum.


Bebeğiniz diş çıkarma, yüksek sesler, sütün şiddetli akması, sütün cılız akması, sütün yetmemesi, anneyi az görmesi, parfüm kullanımı veya vücuttaki herhangi bir hastalıktan dolayı da emmeyi durdurarak, ağlamaya başlayabilir. Bebekler emerken neden ağlar konusunda, sizi aydınlatmaya çalıştık. Konu hakkındaki değerli yorumlarınızı, hemen aşağıdan bizlere iletebilirsiniz.