Ciciport
150TL ve üzeri tüm alışverişlerinizde KARGO BEDAVA  +908503465525

Bebek Hıçkırığı Nasıl Geçer? Bebekler ve Hıçkırık

Çiçeği burnunda annelerin, yenidoğan bebeklerinde görmeleri muhtemel davranışlardan birisi de hıçkırıktır. Hıçkırık aslında bir refleks hareketidir ve bebeğiniz için tamamen zararsızdır. Bebeğin hıçkırık nedeni ile huzursuzlaşması, annelerin aklına elbette "Bebek hıçkırığı nasıl geçer?" sorusunu getirecektir. Kafa karıştıran bu hıçkırık konusunu, yazımızın devamında detaylı olarak anlatmaya çalışacağız.

Bebeklerde Hıçkırık

Gözünüzden bile sakındığınız bebeğiniz, hıçkırık refleksini aslında ilk kez tecrübe etmiyor. İlk hıçkırık anne karnında başlıyor. Anne rahminde, bebekler bir amnion sıvısı içerisinde yüzmektedir. Henüz ağızlarını yönetmeyi bilmedikleri için çoğu zaman bu suyu yutarlar. Yutulan su ise karın bölgesindeki diyaframın kasılmasına neden olur. Bu sayede bebek, yuttuğu suyu geri dışarıya atabilir.

Anne adayları, bu hıçkırığı çoğu zaman bebeklerin attığı tekme olarak algılar. Gördüğünüz gibi hıçkırık, daha anne karnındayken bile bebeğiniz için faydalıdır. Onun yuttuğu gereksiz sıvıyı, dışarıya atabilmesini sağlamaktadır. Bebek doğduğunda da hıçkırık refleksi devam eder ve aylar ilerledikçe kendiliğinden kaybolur veya çok nadir gerçekleşir.

Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

Öncelikle, hıçkırık birkaç saat sürmediği müddetçe hiçbir şekilde endişelenmenize gerek yok. Hıçkırık, bebeğin gelişiminin sağlıklı olarak gittiğinin de bir işareti olarak algılanabilir. Sindirim sisteminin, işini iyi yaptığında dair bir belirtidir.

Annelerimiz ve ninelerimizden muhakkak, bebek hıçkırdığı zaman midesinin büyüdüğü bilgisini duymuşsunuzdur. Bu aslında doğrudur, hıçkırık bir hava hareketidir ve kalp ile akciğer başta olmak üzere organların büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur.

Hıçkırık, genelde emzirme sonrasında yaşanır. Bebeklerin midesi çok küçüktür ve gereğinden biraz bile fazla emmeleri durumunda, diyafram tetiklenebilir.

Bebeğiniz hıçkırıyorsa;

  • Hava yutmuş,
  • Ani sıcaklık değişikliğine maruz kalmış,
  • Emdikten veya beslendikten sonra gazı tam çıkarılmamış,
  • Çok heyecanlanmış,

olabilir.

Yenidoğan Bebekler Neden Hıçkırır?

Yenidoğan bebeğiniz emdikten sonra hıçkırmaya başlamış ise bu çok yüksek ihtimal ile doyduğunun işaretidir. Hıçkırık bir yandan, bebeğinizin midesinin de büyüdüğünü göstermektedir. Yenidoğan bebeklerin midesi, bir ceviz kadardır ve dünyaya ayak uydurabilmesi için hızla büyümesi gerekir.

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Yazımızın üst bölümünü okuduysanız, artık hıçkırık konusunda endişelenmemeniz gerektiğini anlamışsınızdır. Elbette hıçkırık uzadıkça bebeğiniz bu durumdan pek keyif almamaya başlayacaktır. Hıçkırık uzun sürmüş ise aşağıdaki maddelere bir göz atabilirsiniz.

  • Bebeğinize limon veya su vermeyiniz. Yenidoğan bebekler, limon gibi asidik bir besin için hazır değillerdir. Hıçkırık gibi basit bir konu yüzünden, bebeğinize zarar verme riskine girmeyiniz.
  • Hıçkırık için ilaç kullanımı kesinlikle önerilmez. 1 saati geçen hıçkırıklar için çocuk doktorunuz ile iletişime geçiniz.
  • Yenidoğan bebeğiniz uzun süredir hıçkırıyor ise onu emzirmeyi deneyiniz. Bebek yağı ile masaj yapmak, onu hem rahatlatacak hem de dikkatini başka yöne çekecektir.
  • Soğuk odalar, hıçkırığı tetiklemektedir. Ortamın ısısını yükseltmek, hıçkırığın geçmesini kolaylaştıracaktır.
  • Bebeğiniz 6 aydan büyükse, hıçkırdığı zaman sırtını sıvazlayabilirsiniz. Büyük bebeklerde hıçkırık daha nadir görülür ve özellikle hızlı yemek yedikleri zaman ortaya çıkar.
  • Emzirilen veya mama verilen tüm bebeklerin, beslenmesi bittikten sonra gazı çıkarılmalıdır. Çıkmayan gaz da, hıçkırığa sebep olan etkenler arasındadır.
  • Bebeğin yutkunması da hıçkırığı geçirebilmektedir. Hıçkıran bebeğinize kaşık ile anne sütü veya mama vererek, yutkunmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yenidoğan bebeklere, hıçkırmayı geçirme amacı ile anne sütü veya 1 numaralı mamalar haricinde herhangi bir şey içirilmesi veya yedirilmesi sakıncalıdır.
  • Hıçkıran bebeğinizi olabildiğince dik pozisyonda tutmaya çalışınız. Yatar pozisyonda duran bebeklerde hıçkırık daha uzun sürmektedir.

Bebek hıçkırığının nasıl geçeceği konusunda sizi aydınlatmaya çalıştık. Hıçkırık konusunda aklınızda bulunan tüm soru işaretlerini, bize yorum olarak iletebilirsiniz.