Yenidoğan bebekler, dünyaya geldikleri anda sadece emme refleksini öğrenmiş olarak aramıza katılırlar. Emme refleksi, daha anne karnındayken başladığı için çok kuvvetlidir. Annelerin bebeklerine emzik vermeyi istemelerinin sebebi ise onun daha uzun ve derin uyumasını sağlamak içindir. Bebek emziğe nasıl alıştırılır ve emzik bağımlılığının bebekler üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir gibi soruların cevaplarını, hemen aşağıda bulacaksınız.
Bebek Emziğe Nasıl Alıştırılır?
Emmek, bebekler için stres azaltıcı bir reflekstir. Bebekler ağızlarında meme veya emzik olduğu zaman kendilerini daha güvende hissederler. Ağzında emzik olan bebeklerin daha uzun süre uyumasının sebebi de budur. Bu sayede emzikler, özellikle ilk sene anneler için adeta hayat kurtarıcı olmaktadır.
Elbette her bebekte emzik kullanmak gereksizdir. Eğer bebeğiniz, iki emme arasında mızmızlanmıyorsa, emzik kullanmanız gerekmez. Aynı şekilde, emdikten sonra en az 1 saat kesintisiz uyuyabiliyorsa, yine emzik kullanmanıza gerek yoktur.
Bazı bebekler anne sütü içmelerine rağmen, 30 dakikadan fazla uyuyamaz veya sürekli mızmızlanır. İşte böyle bir bebeğiniz var ise, doktorunuza da danıştıktan sonra emzik kullanabilirsiniz. Bebeğinizin emziğe alışması için dikkat etmeniz gereken birkaç önemli konu bulunmaktadır.
Öncelikle bebek emziğe alışsın diye emziğin ucuna bal veya pekmez sürmek çok tehlikelidir. Bal içerisinde bulunan bakteriler, bebeklerin ilk senesinde onlar için tehlikeli olabilmektedir. Pekmez içerisindeki yüksek miktardaki şeker de, bebekler için ilk aylarda sağlıksız olacaktır. İlk 6 ay, anne sütü veya 1 numaralı mama haricinde, hiçbir besinin bebeklere verilmemesi gerekmektedir.
Öncelikle emzikleri sadece eczanelerden ve seçkin bebek mağazalarından satın almalısınız. Ortodonti emzikler, bebeklerin ağız yapısını korumaktadır. Kalitesiz emzik kullanımı ise ağız ve diş yapısını bozabilmektedir.
Emzik seçimi yaparken ürünün yapıldığı madde, emziğin boyutu ve üzerindeki hava akımı sağlayan deliğin varlığı kontrol edilmelidir. Yenidoğan bebeğiniz için emzik alıyorsanız, 0-6 ay arasında olan modelleri tercih etmelisiniz. 1 yaşından küçük bebekler için damaksız, daha büyük bebekler için ise damaklı modeller tercih edilmelidir.
Emzikte hava deliğinin olması da bebeğin cilt sağlığı açısından önemlidir. Aksi takdirde, bebeğin tükürüğü emzik ile cilt arasında sıkışmaktadır.
Emziğe bir kere bağlanan bebek, onu hemen bırakmak istemeyecektir. Çoğu zaman bebekler, emziği bıraktıkları zaman uyku sorunları yaşamaya tekrar başlar. Bu aslında çok doğaldır zira emzik, ona doğduğundan beri verdiğimiz bir alışkanlıktır. Yetişkinlerin bile alışkanlıklarından kolayca vazgeçemediklerini unutmayalım.
Bebekler için emmek, önemli bir haz kaynağıdır. Emziği bıraktırmak ise birkaç günde olmaz, bir süreci işletmek gerekir. Örneğin ilk olarak, her sıkıştığınızda emzik vererek onu susturmaktan vazgeçmeniz gerekecektir. Her ağladığında ona emzik vermek yerine, onu başka yollar ile sakinleştirmeye çalışın. Yani ilk adım, uyku haricinde ona hiç emzik vermemek olmalıdır.
Bebeklerde emzik bağımlılığını yok etmek için emzik kullanımı seyrek hale getirilmelidir. Özellikle 3. aydan sonra, uyku haricinde emzik vermeyi bırakın. Emziği aniden bıraktırmaya çalışmak, daha da olumsuz sonuçlara yol açacak ve her iki tarafı da yıpratacaktır.
Bebeğiniz emzik bağımlısı oldu diye endişelenmeyin. Günümüzde her 10 bebekten 9’u zaten emzik bağımlısı. Sadece anne sütü çok bol olan ve süte olan isteği çok yüksek olan bebeklerde emzik kullanımı görülmemektedir. Emzik kullanan bebeklerin, anne sütünü daha erken bıraktığı da bilinmektedir.
Bebekler emziğe nasıl alıştırılır ve bu eylemi ileride bırakması nasıl sağlanır konusuna değindik. Emzik kullanımı konusundaki sorularınızı ve konu ile alakalı yorumlarınızı merakla bekliyoruz.