Bir anne adayı, gebe kaldıktan sonra her şey halen şaka gibidir ve bu duruma alışması zordur. Ne zaman ki bebeğinden ilk tekme veya ilk kıpırdanma gelir, işte o zaman her şeyin ne kadar da gerçek olduğunu çok daha iyi anlar. Anne karnında bebeğin çok hareketli olması, çoğu zaman bir problem teşkil etmez. Anne karnında bebekler ilk ne zaman hareket ederler, hareket etmemeleri neyi gösterir veya çok hareketli olmaları bizi endişelendirmeli mi? gibi konuları yazımızın devamında inceleyelim.
Her gebelik süreci, diğerinden farklıdır fakat bebeğin hareketleri genel olarak 16. ila 22. haftalar arasında başlamaktadır. Eğer anne adayı, ilk kez gebe kalmış ise bu süre biraz daha uzun sürebilir. Bebeğin ilk hareketlerinin hissedilmesi 25. haftayı bulabilmektedir. Daha önce 1’den fazla doğum yapmış anneler ise 12 ila 13. haftada dahi ilk hareketleri hissetmeye başlayabilir.
İlk kez bebek sahibi olacaksanız, bu hareketleri takıntı haline bile getirmiş olabilirsiniz. Öyle ki, birçok anne adayı bağırsak hareketlerini dahi acaba bebeğim mi hareket etti diye yorumlamaktadır. Bebeğiniz hareket ettiği zaman, onu anlayacaksınız. Bu sadece gebelere öz, başka hiçbir şeye benzemeyen bir hissiyat olacaktır.
En az hareket eden bebeğin dahi, 4 saatte 10-12 kez hareket etmesi gerekir. Eğer bunun altında bir değer söz konusu ise hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçiniz. Bebeğinizin hareketlerini 24. haftada hissetmiş olmanız, bebeğinizin o vakte kadar hiç hareket etmediğini göstermez. Bu sadece, sizin hissetmeye başladığınızı gösterir.
Gün içerisinde, saatler geçmesine rağmen bebeğiniz hareket etmiyorsa, aşırı olmamak kaydı ile tatlı bir şeyler tüketin. Sonrasında ise yatağa uzanın ve birkaç saat dinlenin. Siz hareket etmediğinizde, bebeğiniz hareket etmek isteyecektir. 5-6 saat geçmiş ve bebeğinizden hiç ses seda yok ise, doktorunuza durumu bildirin. Bu durum normalde hareket eden fakat daha sonra hareketi kesmiş bebekler için geçerlidir.
Anne karnında bebeğin çok hareket etmesi, bir sorunun göstergesi değildir. Bu aslında onun yeterince beslendiğinin, etrafındaki sıvının yeterli olduğunun ve iyi oksijen aldığının göstergesidir. Bebeğinizin hareketleri, siz de sürekli bir ağrı veya acıya neden olmuyorsa, bu konuda endişelenmenize gerek yoktur. Hareketlerde anormal bir şeyler seziyorsanız, mutlaka doktorunuz ile iletişime geçiniz.
38. hafta ile beraber bebek artık doğum kanalına geçeceği için hareketleri de azalacaktır. Bebeğin hareketlerinin en çok hissedildiği dönem, henüz fiziksel olarak da çok büyük olmadığı 20. ile 34. haftalar arasıdır. 22. hafta ile beraber görme ve duyma yeteneğini de kazanacağı için, hareketlerinde bariz bir artış gerçekleşecektir.
Sonuç olarak bebeğinizin çok hareketli olması, onun sağlığının göstergesidir ve endişe edilecek bir durum değildir. Bazı bebekler tabiatı gereği sakin, bazıları da çok daha hareketli olabilir. Doktorunuzun da ekstra bir sorun olmadığını söylemesi durumunda, yaramaz bir çocuk dünyaya getirme ihtimalinizin bir hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Bebeğinizin çok hareketli olmasının bir başka nedeni de şekerli gıdaları çok tüketiyor olmanız olabilir. Hamilelik döneminde mutlaka sağlıklı beslenmeli, meyve ve sebze tüketimine ağırlık vererek, bol bol su içmelisiniz.
Anne karnında bebeğin çok hareketli olması ile ilgili farklı sorularınız ve yorumlarınız varsa, bize iletmekten çekinmeyiniz.